120 anys fent Ratafia

Gran coneixedora dels licors del Pirineu i dels seus mètodes d’elaboració artesans, Anna Peroliu va baixar la seva exquisida ratafia de les valls de Camprodon a Sant Quirze, a les darreries del segle XIX. Aprofitant l’èxit que va tenir el producte, el seu gendre, Faustí Bosch i Coll, en va iniciar la comercialització. El document més antic que ho certifica –un llibre de vendes i despeses que la família va redescobrir fa uns anys– data de 1892.

Enguany, doncs, l’emblemàtica Ratafia Bosch, possiblement la més antiga del país, compleix 120 anys. I ho fa de la mà de la cinquena generació de la nissaga. Faustí i Josep Bosch van prendre el relleu del seu pare, Joaquim Bosch, actualment jubilat, però que encara els dóna un cop de mà quan s’escau. 

Recollir aquest bagatge centenari no és una càrrega per als rebesnéts d’Anna Peroliu. Al revés, “és un orgull. Estem orgullosos d’haver arribat fins aquí”, sentencien. Una trajectòria centenària que s’ha fet, a més, mantenint “la mateixa fórmula” des del primer dia, amb un mètode artesanal que s’ha transmès de pares a fills. 

Actualment a la històrica fassina, on treballen quatre persones, s’envasen 75.000 litres de licors anuals, entre macerats i destil·lats. A banda de les emblemàtiques ratafies, també elaboren el Licor de Núria, les Aromes de Rupit i l’Anisset del Ter.

Els licors Bosch es distribueixen per bars, restaurants i botigues especialitzades d’arreu de Catalunya, i l’empresa s’ha començat a obrir fora del país, en un procés que es troba encara “a les becero les”, admet Faustí Bosch.

 

Tot i la complexitat del moment actual, els germans Bosch miren d’encarar el futur amb optimisme, conscients que, en els últims temps, s’està vivint una revalorització dels productes artesanals i de la terra. “Hi torna a haver un reconeixement pels productes del país. S’aprecia molt que sigui un producte artesà i català”, remarca Josep Bosch.

En aquesta línia, l’empresa és membre fundadora del col·lectiu Osona Terra, l’associació que aplega una desena de pagesos, artesans i oficis de boca de la comarca. A més, des del passat 11 de gener, Destil·leries Bosch està inscrita al Registre d’Elaboradors i Envasadors de la Denominació Geogràfica Ratafia Catalana. També disposen, des de 1996, de la Carta d’Artesà Alimentari, i l’empresa va rebre, l’any 2000, el Premi al Comerç Centenari que atorga la Generalitat. 

Faustí i Josep Bosch valoren positivament que s’encetin nous negocis entorn de la ratafia, com la que s’acaba de posar en marxa a Bruguera (vegeu pàgina 51). “És una bona notícia, perquè vol dir que aquest licor és viu”. En aquest sentit, des de Destil·leries Bosch esperen “continuar alegrant la vida i acompanyant les vetllades durant anys”. 

De moment, ja comença a treure el nas una sisena generació de la família, tot i que “encara és aviat” per saber si tindran relleu assegurat. “El futur no el sap mai ningú”, deixen anar. De moment, 120 anys d’història els fan costat. 


03/04/2012